Kitchen and Basement Renovation

This historic home originally had an unfinished basement and a small dark kitchen. The homeowners wanted to transform their home to fit their modern sensibilities with an emphasis on open spaces for the family to share. We formed a collaborative team with the homeowners and their designer early in the renovation process to lend our expertise before and throughout construction.

We carefully removed walls and added windows to create a bright space for the kitchen, perfect for family meals and entertaining. Many discussions and cooperation led to the final design and layout of the renovations and additions. The original isolated and enclosed kitchen now opened up into a spacious family room. The marble counters and custom cabinets add to the brightness of the space with the natural light from the French doors that open onto the new patio, complete with built-in grill for the summer.

Downstairs the basement was completed renovated. Coal, leftover from a long dormant antique boiler, was removed to open up a large storage space. We excavated the floor in another area which was little more than a crawl space to create an elegant game room. The original brick walls were refinished and the new stained and polished concrete floor adds to the historic character of the home.

Photography by: Craig Thompson

20160404_avanti_stabile_DSC7687
20160404_avanti_stabile_DSC7696
20160404_avanti_stabile_DSC7702
20160404_avanti_stabile_DSC7705
20160404_avanti_stabile_teth_-14240
20160404_avanti_stabile_teth_14273
20160404_avanti_stabile_teth_14280rev
20160404_avanti_stabile_teth_14280rev
20160404_avanti_stabile_teth_14289
20160404_avanti_stabile_teth_14303
20160404_avanti_stabile_teth_14330
20160404_avanti_stabile_teth_14342
20160404_avanti_stabile_teth_14365
20160404_avanti_stabile_teth_14375
20160404_avanti_stabile_teth_14386
20160404_avanti_stabile_teth_14398
20160404_avanti_stabile_teth_14409
20160404_avanti_stabile_teth_14418
20160404_avanti_stabile_teth_-14354
20160404_avanti_stabile_teth_14446
20160404_avanti_stabile_DSC7677
20160404_avanti_stabile_DSC7687 20160404_avanti_stabile_DSC7696 20160404_avanti_stabile_DSC7702 20160404_avanti_stabile_DSC7705 20160404_avanti_stabile_teth_-14240 20160404_avanti_stabile_teth_14273 20160404_avanti_stabile_teth_14280rev 20160404_avanti_stabile_teth_14280rev 20160404_avanti_stabile_teth_14289 20160404_avanti_stabile_teth_14303 20160404_avanti_stabile_teth_14330 20160404_avanti_stabile_teth_14342 20160404_avanti_stabile_teth_14365 20160404_avanti_stabile_teth_14375 20160404_avanti_stabile_teth_14386 20160404_avanti_stabile_teth_14398 20160404_avanti_stabile_teth_14409 20160404_avanti_stabile_teth_14418 20160404_avanti_stabile_teth_-14354 20160404_avanti_stabile_teth_14446 20160404_avanti_stabile_DSC7677